Skip to content
936 641 054 esports@castelldefels.org

Caminada per Castelldefels seguint les diferents masies històriques del municipi. Des del Centre de la ciutat anirem fins al baixador recorrent totes les masies històriques que hi ha al municipi o que encara hi queden restes. Les més antigues són del segle XII i arribarem fins a 1900 amb pinzellades de modernisme.

Distància

14.2 Km. 

Dificultat

Mitjana

Duració

Temps estimat: 4:30 hores 

Risc

S’ha de respectar la propietat privada i veure les Torres a distància sense interferir ni molestar a les persones que es trobin en el seu espai.

Desnivell

280 m. acumulats positiu

Kilocalories

1500 kcal (aprox. pes de 70 kg)

Característiques

Caminada urbana.

Wikiloc

Descàrrega del track aquí

LA RUTA, PAS A PAS...

Punt de partida i arribada: plaça de l’Ajuntament / Església.

Des d’aquest punt sortirem pel carrer Pintor Serra Santa direcció Nord/Oest (carrer que està entre l’església i l’antic col·legi). Quan arribem al següent carrer, Santiago Rossinyol, girarem a l’esquerra i seguirem per ell, passarem una rotonda i pujarem fins  al cap de dalt del carrer (antigament anomenat Puig de Guardiola).

En aquest punt girarem a mà dreta per trobar-nos amb l’antiga torre de defensa de la derruïda masia de Can Valls de la Muntanyeta.

Seguidament, ens endinsarem al Parc de la Muntanyeta (direcció Nord-Oest) entremig de pins i garrofers.

Quan arribem a l’esplanada del parc, girarem a la dreta per baixar pel costat d’un petit estany i seguirem tot recte per l’ avinguda Josep Tarradellas.

Al final de l’avinguda Josep Tarradellas, girarem a la dreta i agafarem el carrer Dr. Barraquer fins a  Bisbe Urquinaona, girarem a l’ esquerra i seguirem per ell en direcció Nord-Est: Arribarem a la masia Can Roca de Baix amb la seva torre de defensa.

Deixarem la biblioteca (que està al costat de la Masia) a l’esquena i baixarem pel carrer Albert Einstein fins a girar a l’esquerra pel carrer Arcadi Balaguer.

Al cap de pocs metres trobarem dues torres de defensa d’antigues masies ja desaparegudes, la masia de Cal Queco i la seva torre Gabriel Folcher i uns metres més endavant la masia de Can Tivalla i la seva torre d’en Climent Savall.

Seguirem caminant fins al carrer Isaac Peral per on girarem a l’esquerra, caminarem una travessia fins a la plaça Major on trobarem la torre de defensa de l’antiga masia ja desapareguda de Cal Moliner o de la plaça Major.

Continuarem pujant per Isaac Peral, fins al carrer de l’Església, girarem a l’esquerra i a uns 10 metres de la cruïlla, al cantó muntanya, veurem la masia de Cal Garrofer.

Tornarem enrere fins a la cantonada on hi ha una torre de defensa que pertanyia a la masia que ocupava tot el solar que hi ha fins al carrer Bisbe Urquinaona, aquesta masia, ja derruïda, era Ca n’Armand.

Seguirem pujant per Isaac Peral i a la pròxima cantonada a l’esquerra hi ha un petit jardí i un panell que explica que a la guerra de 1936-39 va caure una bomba a aquesta darrera masia.

Girarem a l’esquerra per Bisbe Urquinaona, baixarem el carrer per la vorera del costat muntanya i uns metres més endavant comença el camí que puja al Castell, és una rampa en zig-zag amb una gran barana de ferro.

Agafarem aquest camí cap a dalt i a pocs metres trobarem l’antiga masia La Goma, actual Casal de la Cultura, amb la seva torre de defensa circular.

Pujarem pel camí en zig-zag fins a arribar al Castell, símbol i emblema de la nostra ciutat. En aquest punt i entremig dels arbres podrem veure diferents vistes del poble, Canal Olímpic, platja i també del Castell, amb la seva ermita mil·lenària i les diferents construccions i torres fetes en diferents etapes durant els més de mil anys d’existència.

Cal ressaltar, la singular torre del segle XVIII de forma troncocònica en un dels seus costats.

Davant la porta principal del Castell i al bell mig de la plaça hi ha la torre de Guaita de planta circular.

Passarem aquesta torre i anirem direcció Nord-Oest fins a la rotonda on agafarem la carretera de la Sentiu que surt en direcció quasi Nord. A uns 300 metres al cantó esquerre i passat el parc de la Granota, veurem la masia de Can Vinader.

Tornarem enrere per la carretera de la Sentiu, per on hem vingut, i quan arribarem a la rotonda, a la primera cantonada a mà dreta trobarem unes escales.

Pujarem per elles, agafarem la pista asfaltada en pujada que va a continuació i a pocs metres veurem un carrer a mà esquerra que a pocs metres es bifurca en dos, agafarem el carrer Montseny, el de l’esquerra i per a vianants.

Anirem per ell i quan el carrer fa corba a dreta, justament a mà dreta està la masia de Can Tiesso, és una mica difícil de veure entremig de la vegetació i les tanques del solar.

Seguint uns metres més endavant i fent cantonada amb el terreny de la masia, a mà dreta hi ha un petit carrer amb escales, pujarem per elles fins a arribar a la propera travessia, el carrer de l’Heura, l’agafarem a la dreta i tornarem al camí de Cal Ganxo que era la mateixa pista que hem trobat al final de les primeres escales. L’agafarem a l’esquerra i en pujada, direcció Cal Ganxo.

Caminarem uns 800 m en pujada, lleugera baixada i pujada de nou, corbes dreta, esquerra, passant un dipòsit, una cruïlla, i arribarem a Cal Ganxo, actualment és una masia destinada a  “l’educació mediambiental”.

Agafarem el camí de l’ esquerra de Cal Ganxo direcció muntanya seguint les marques blanques i verdes (SL-99 la morella). Passat Cal Ganxo farem uns pocs metres per la pista de l’esquerra perquè molt aviat veurem, a la dreta i un pèl en alt, les ruïnes de la masia de Can Gall.

No seguirem més endavant, però un poc més a munt està la “Roca Negra” formació rocosa, símbol del Centre Excursionista Roca Negra i, a mà esquerra, en el fons, veurem “La Guixera”.

Tornarem enrere i a uns 70 m veurem, a mà dreta unes escales, baixarem per elles.

Quan haurem baixat el primer tram d’escales (uns 100m), veurem una pista a mà esquerra, l’agafarem i a uns 300 m passarà a ser el carrer de l’Om (asfaltat).

Veurem un carrer a l’esquerre, en passarem un altre i tot seguit veurem un carrer a la dreta, l’agafarem en baixada, és el passatge de l’Espígol.

A la cantonada esquerra amb el següent carrer veurem una masia molt gran, és la masia de Can Roca de Dalt.

Agafarem aquest primer carrer a l’esquerra, el carrer del Castanyer, i en baixada, passarem un passatge a mà dreta i arribarem a una cruïlla a la dreta, l’agafarem, és el carrer de la Vinya.

Anirem fins al final on girarem a l’esquerra pel carrer de la Noguera fins al final on girarem a la dreta pel carrer 312.

A la primera cruïlla girarem a la dreta pel carrer 301 i pujarem fins al pròxim carrer 313 on girarem a l’ esquerra.

A la següent cantonada a mà dreta, a la cruïlla del carrer 313 i 302 hi ha la masia de Ca n’Orbat, actualment masia Sant Josep.

Aquesta masia està molt amagada i heu de respectar la intimitat dels propietaris, només podreu veure alguna part de la construcció des d’algun punt del carrer.

Seguirem pel carrer 313 (direcció Sud-Oest) fins a la propera travessia, agafarem el carrer 303 a l’esquerra en baixada, al carrer 312 girarem a la dreta i a pocs metres arribarem a una cruïlla de 5 carrers, agafarem el carrer 319 que més o menys surt en línia recta (un pèl esquerra), a la següent travessia, l’avinguda Diagonal, girarem a la dreta, caminarem uns 100 m. i al proper carrer, el 320, girarem a la dreta.

A uns 50 m. trobarem la masia de Cal Patxoca, amb la seva Torre Fael. Seguirem per l’avinguda 320 en pujada (direcció quasi Nord), fins al final on trobarem el carrer 318, girarem per ell cap a l’esquerra per un tram per a vianants.

Seguirem pel mateix carrer tot i que torna a ser per a cotxes, i passat alguns metres, es converteix en camí de terra i per a vianants, seguirem per ell fins al final, el carrer 326, girarem a l’esquerra i pràcticament en aquest punt està la masia de Can Jover.

Seguirem pel carrer 326, direcció Sud-Est i en baixada, passarem dues cruïlles i a la tercera, avinguda Diagonal, girarem a la dreta.

Seguint per aquesta avinguda, molt aviat trobarem una forta pujada i tres corbes (ara es dirà passeig del Pinar): dreta, esquerra, dreta i finalització de la forta pujada, on el carrer passa a dir-se passeig de Bellavista.

Veurem una travessia d’un carrer a la dreta, però seguirem recta i a uns 150 metres a mà esquerra està Ca n’Aimeric, però està a uns 30 metres del carrer, tapada per la vegetació i amb difícil accés, s’ha de buscar algun caminet que ens apropi a la masia, però és difícil i poc recomanable apropar-se a la casa pel seu estat ruïnós i perillós.

Tornarem al passeig Bellavista i seguirem per ell direcció Oest uns 600 m, l’avinguda farà diferents corbes suaus, una forta a l’esquerre, i al cap de poc, arribarem a una rotonda, la plaça Bellavista.

(Variant: en aquest punt podem fer la ruta completa anant fins a una masia al Poal, no històrica, però singular o bé obviar aquest tram i anar a la propera masia històrica, seguint el trajecte al punt 15 d’aquest escrit, estalviant 2.4 km / 45 m+).

Des de la plaça Bellavista agafarem el passeig Panoràmic que és el carrer que surt pràcticament en línia recta del passeig Bellavista.

Després de diverses corbes, passarem per la cruïlla de l’avinguda Bellamar, però nosaltres seguirem pel passeig Panoràmic, passades unes altres corbes, el passeig deixarà de ser límit amb la muntanya i baixarà fins a trobar una cruïlla de diversos carrers, agafarem el carrer Comte Güell direcció a la muntanya (Nord Oest) a uns 300 metres farà una corba a l’esquerra i anirem pel mateix carrer direcció Sud Sud Oest.

A uns 200 m i coincidint amb una forta corba a l’esquerra, veurem una singular construcció: és la Casa del Comte Güell o Can Pou Alt (estil modernista, arquitecte: Francesc Berenguer, no inclosa en el catàleg de masies).

Vista la casa, farem mitja volta i farem el camí a l’inrevés: carrer Comte Güell fins a la cruïlla, passeig Panoràmic, passarem l’avinguda Bellamar, però seguint pel passeig Panoràmic fins a arribar a la plaça Bellavista on estàvem al punt 13 d’aquest escrit.

Des de la plaça Bellavista agafarem el carrer que surt en direcció Sud-Est, el passeig de Can Solé, passarem una mena de placeta i alguns carrers secundaris, però a l’ arribar al carrer Sant Salvador girarem a la dreta fins a la propera cruïlla, passeig de la Creu, on girarem a l’esquerra i anirem envoltant la masia de Can Vinyes i la seva torre de defensa.

Arribarem a una cruïlla amb una Creu de Terme, girarem a l’esquerra pel passeig de Can Vinyes fins a la propera travessia/rotonda que és el final del passeig de Can Solé, però com girarem a la dreta, serà l’inici del passeig Parc Forestal.

Seguirem caminant pel passeig Parc Forestal i a uns 100 m, veurem un carrer lleugerament a l’esquerra, la carretera Apartaments, l’ agafarem.

A uns 300 m. veurem una cruïlla a la dreta per on marxa la carretera Apartament, però nosaltres seguirem en línia recta per l’avinguda de l’Hotel.

A uns 50 m. veurem una pista de terra a mà esquerra, baixarem per ella, lleugera corba a la dreta i agafarem un petit corriol a mà esquerra (Nord-Est) que segueix una línia elèctrica.

Al final d’aquest corriol haurem de buscar a mà esquerra la manera de baixar fins a la rotonda. La creuarem i agafarem el carrer que aproximadament surt en línia recta, el carrer Dolores Ibárruri.

Anant pel carrer Dolores Ibarruri farem una pujada, corba a la dreta i l’esquerra (amb un carrer que surt a l’esquerra que ignorarem), seguirem tot recte, el carrer passarà a ser el passeig de la Ribera que seguirem fins  al final.

En aquest punt, en una mena de placeta, veurem a mà esquerra la masia de Cal Maties, darrera masia de la ruta confeccionada amb el material del llibre consultat.

Des de Can Maties, seguirem direcció Sud-Est pel passeig de la Ribera fins a la primera cruïlla on girarem a l’esquerra per l’avinguda 305 que seguirem tot recte (uns 800 m).

Durant el recorregut, aquesta avinguda passarà a ser el carrer Llibertat i quan arribarem al carrer Dr. Ferran, girarem a l’esquerra una travessia, fins a la rotonda on en línia recta veurem una masia, Can Baixeres, que no està en el llibre consultat, però que és una masia força singular i emblemàtica dins del nostre municipi.

En aquesta rotonda girarem a dreta pel carrer Arcadi Balaguer, i passada la primera travessia entrarem a la zona de vianants, amb el vell col·legi a mà esquerra, l’Ajuntament a mà dreta, i a pocs metres el nostre punt de sortida/arribada d’aquest recorregut, la plaça de l’Ajuntament/Església.

Actualitzat: agost/2018

Back To Top