Caminada per Castelldefels seguint les diferents torres de guaita o defensa del municipi. Des del centre de la ciutat anirem fins al baixador i tornarem per la platja recorrent totes les torres de guaita i defensa que hi ha al municipi, la majoria estan datades al segle XVI i formen part del patrimoni cultural-històric de la nostra ciutat.
LA RUTA, PAS A PAS...
Punt de partida i arribada: plaça de l’Ajuntament / Església.
Des d’aquest punt sortirem pel carrer Pintor Serra Santa direcció Nord/Oest (carrer que està entre l’església i l’antic col·legi). Quan arribem al següent carrer, Santiago Rossinyol, girarem a l’esquerra i seguirem per ell, passarem una rotonda i pujarem fins al cap de dalt del carrer. (antigament anomenat Puig de Guardiola).
En aquest punt girarem a mà dreta (tram complicat per fer amb cadira de rodes) per trobar-nos amb l’antiga torre de defensa de la derruïda masia de Can Valls o de la Muntanyeta (01).
Seguidament, ens endinsarem en el Parc de la Muntanyeta (direcció Nord-Oest) entremig de pins i garrofers. Quan arribem a l’esplanada del parc, girarem a la dreta per baixar pel costat d’un petit estany i seguirem tot recte per l’avinguda Josep Tarradellas
Al final de l’avinguda Josep Tarradellas, girarem a dreta i agafarem el carrer Dr. Barraquer fins a Bisbe Urquinaona, girarem a l’esquerra i seguirem per ell en direcció Nord-Est: Arribarem a la masia Can Roca de Baix (02) amb la seva torre de defensa.
Deixarem la biblioteca (que està al costat de la Masia) a l’esquena i baixarem pel carrer Albert Einstein fins a girar a l’esquerra pel carrer Arcadi Balaguer.
Al cap de pocs metres trobarem dues torres de defensa d’antigues masies, la d’en Gabriel Folcher i uns metres més endavant la torre d’en Climent Savall.
Seguirem caminant fins al carrer Isaac Peral per on girant a l’esquerra, caminarem una travessia fins la plaça Major on trobarem la torre de defensa de Cal Moliner o de la Plaça Major.
Continuarem pujant per Isaac Peral i a la cantonada del pròxim carrer (Església) trobarem la torre de defensa de la derruïda masia de n’Antoni Janer.
Seguirem pujant per Isaac Peral i a la següent cantonada girem a l’esquerra per Bisbe Urquinaona, baixarem el carrer per la vorera del costat dels jardins i uns metres més endavant comença el camí que puja al castell, és una rampa en zig-zag amb una gran barana de ferro.
Agafarem aquest camí cap a dalt i a pocs metres trobarem l’antiga masia La Goma, actual Casal de la Cultura, amb la seva torre de defensa de Can Gomar, que en aquesta ocasió és de planta circular.
Pujarem pel camí en zig-zag fins a arribar al Castell (08), símbol i emblema de la nostra ciutat.
En aquest punt i entremig dels arbres podrem veure diferents vistes del poble, Canal Olímpic, platja i també el Castell, amb la seva ermita mil·lenària i les diferents construccions i torres fetes en diferents etapes durant els més de mil anys d’existència. Cal ressaltar la singular torre del segle XVIII de forma troncocònica en un dels seus costats.
Davant la porta principal del Castell i al bell mig de la plaça hi ha la torre de Guaita de planta circular.
Passarem aquesta torre i anirem direcció Nord-Oest fins la rotonda on girarem a l’esquerra pel carrer de Can Roca, passarem una altra rotonda, i seguirem per aquest mateix carrer fins a la propera travessia, on girarem a l’esquerra pel carrer del Dr. Trueta, a la propera travessia girarem a la dreta per l’Avinguda Lluís Companys.
Al primer carrer (Dr. Fleming) girarem a l’esquerra fins a l’avinguda 310 que girarem a dreta i l’agafarem recte fins a la Diagonal. Seguirem per l’avinguda Diagonal, direcció Sud-Oest) i a la segona travessia girarem a dreta per l’avinguda 320, a pocs metres i dins d’una casa particular (núm 18-22) es pot veure la Torre Fael.
Tornarem enrere pel carrer 320, creuarem la Diagonal i al primer carrer, avinguda 324, girarem a l’esquerra.
Al primer carrer, avinguda 319, girarem a la dreta fins a la propera travessia, on veurem una plaça plena de pins, la creuarem en diagonal/esquerra fins a trobar l’avinguda 348, anirem per ella en direcció Sud (aprox.).
A dues travessies trobarem el passeig de la Ribera, l’agafarem cap a la dreta, després de dues travessies aquest passeig passa a anomenar-se Dolores Ibàrruri, seguirem per ell, farem corba dreta i esquerra i arribarem a una rotonda, la creuarem i pujarem per un camí de terra que va seguint les torres elèctriques.
Quan arribem a la paret de l’hotel anirem cap a l’esquerra fins a veure, dins de recinte dels jardins de l’hotel, la Torre Barona o de la Guarda circular i de guaita.
Tornarem enrere, seguint la paret de l’hotel fins al final, girarem a l’esquerra i a pocs metres a la dreta per un carrer asfaltat (avinguda de l’Hotel) que posteriorment canvia de nom pel de Ctra. Apartaments.
Quan arribem al Passeig Parc Forestal girarem a l’esquerra fins a la plaça del Pi. Dins de la plaça i a la dreta trobarem el carrer de la Torre Moruna, anirem per ell i a pocs metres veurem una plaça i al bell mig la Torre Moruna, rodona i de guaita.
Tornarem enrere i a la plaça del Pi agafarem, a mà dreta, el Passeig Mirador, aquest carrer va girant contínuament a la dreta i després a l’esquerra, tot seguit hi ha una cruïlla on veurem una Creu de Terme.
A la cantonada d’enfront es troba una gran masia i al seu interior es pot veure la torre de defensa Can Vinyes. Aquesta és la darrera torre del recorregut de les Torres Històriques.
El carrer que va pel costat de la masia és el carrer de Can Vinyes, l’agafarem en baixada direcció Sud-Est, als pocs metres fa una corba a la dreta i tot just començar una corba a l’esquerre, veurem, a mà esquerra, un passatge (carrer Vinader 2).
Baixarem per ell, creuarem el Passeig de Ronda, seguirem baixant fins a trobar de nou el Passeig de Can Vinyes, l’agafarem a mà esquerra fins a trobar l’avinguda Bellamar que també l’ agafarem de baixada fins a l’avinguda Constitució on girarem a l’esquerra, uns 150m, fins a un pont per al qual travessarem l’autopista i la via del tren.
A l’altre cantó hi ha l’estació del Baixador on podem agafar el tren per tornar al poble de Castelldefels i al punt de sortida d’aquest recorregut, s’ha de tenir en compte que ja s’han vist totes les torres històriques del municipi, però si es vol seguir caminant i tornar a peu, seguirem el recorregut descrit en els apartats següents.
(Primer tram/variant, recorregut reduït: 8.1 km / 145 m+ / 2:30h.)
Deixant a l’esquena l’estació del Baixador, anirem en direcció mar fins a trobar el Passeig Marítim que va per la mateixa platja, l’agafarem cap a l’esquerra.
Anirem caminant pel passeig, aproximadament un quilòmetre, fins a trobar un hotel que disposa d’una torre circular, de moderna construcció i no catalogada (anys 1950-1960?).
En aquesta zona, en els anys 20, hi havia un hotel de luxe, “el Lido” que inclòs tenia una passarel·la dins del mar.
Seguirem caminant, poc més d’un quilòmetre, fins a arribar al carrer núm.11. Girarem a l’esquerra i l’agafarem en direcció muntanya. Passarem dos carrers, una rotonda, un altre carrer i un pont.
Quan estiguem a dalt del pont, just passada l’antiga autovia hi ha unes escales de ferro, baixarem per elles.
Una vegada a baix de les escales, girarem a l’esquerra, passarem per sota del pont, creuarem els pas de vianants i agafarem l’ avinguda de Catalunya, passarem dos carrers, una rotonda i entrarem al campus de la universitat on trobarem al Llacuna del Rei Joan II.
Tot just passat el pont de la llacuna hi ha un camí a mà esquerra que la volteja, seguirem per ell, passarem un carrer, i seguint tot recte per un altre camí en lleugera corba a la dreta i la llacuna a l’esquerra, tot seguit arribarem a una gran plaça on veurem a mà esquerra l’inici del pont sobre l’ autopista.
Passarem el pont sobre l’autopista i seguint tot recte arribarem a un camp d’esports, el deixarem a la dreta per arribar a la part de darrere de l’estació de tren, passarem per sota les vies pel túnel per anar a parar a la plaça de l’Estació.
Sortint del túnel i seguint tot recte, passarem la plaça de l’Estació i agafarem l’ avinguda de Santa Maria que ens durà fins a la plaça de l’ Ajuntament/Església, inici i final d’aquest recorregut.
Actualitzat: agost/2018