Skip to content
936 641 054 esports@castelldefels.org

Projecte Arrela’t d’inclusió social per a joves basada en la mentoria esportiva

Posa en valor l’esport i les activitats esportives per promoure hàbits saludables, la gestió emocional i l’adquisició de competències transversals per al desenvolupament personal dels joves en risc d’exclusió · A Castelldefels, l’Ajuntament implementa aquest programa i les entitats esportives ofereixen mentories entre joves de 12 a 18 anys.

Castelldefels compta amb una eina socioeducativa destinada a la inclusió social de joves en risc d’exclusió basada en la mentoria esportiva. Es tracta del projecte “Arrela’t”, que posa en valor l’esport i les activitats esportives per a promoure els hàbits de vida saludables, la gestió emocional i l’adquisició de competències transversals (resiliència, compromís, treball en equip, etc) per al desenvolupament personal dels joves. Això és possible a través de la contribució de mentors implicats a l’àmbit de l’esport, que promouen el procés d’inclusió de joves en risc d’exclusió. 

Es tracta d’una eina d’inclusió socioeducativa que té com a objectius la prevenció de l’abandonament escolar prematur i la millora de les oportunitats educatives en el temps fora de l’escola del jovent que hi participa. A més, ajuda i dona suport als clubs, organitzacions esportives i entitats a dissenyar processos inclusius de cohesió social, etc.

L’Ajuntament, des del departament d’Esports i la col·laboració de les àrees de Serveis Socials i Educació, lidera la implementació del programa a Castelldefels. El projecte l’impulsa la Fundació Gentis.

Per a fer-ho possible, compta amb la col·laboració de les entitats esportives que realitzaran mentories entre joves de 12 a 18 anys. De moment, les entitats adherides són les següents:

  • Castelldefels Rugby Unión Club
  • Futbol Sala Castelldefels
  • Club Voleibol Castelldefels
  • Club Tennis Taula Els Joves de Castelldefels
  • Club Piragüisme Castelldefels
  • Boxa Gilabert

El passat 23 de gener el Complex Esportiu Municipal de Can Roca va acollir una sessió formativa inicial destinada als mentors de les entitats esportives. 

A qui va dirigit?

Els beneficiaris del projecte són:

  • Joves en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió
  • Joves en situació d’abandonament escolar prematur
  • Organitzacions esportives que vulguin capacitar les persones tècniques en mentoria

Com funciona la mentoria esportiva?

Al projecte “Arrela’t”, la mentoria es concreta en una sessió setmanal. Durant aquesta sessió, el mentor o mentora i el mentorat o mentorada es troben en un lloc públic (habitualment el club esportiu) i parlen o fan petites activitats. El més important és que el mentor o mentora es posa al costat de la persona jove, l’escolta activament i l’ajuda a que se senti escoltada, segura i valorada. En aquesta relació es crea un ambient de confiança que el jove pot aprofitar per expressar allò que opina, li preocupa o li interessa sense por de ser jutjat o renyat.

Back To Top